Gerda Antti

Image

Gerda Antti föddes 1929 och växte upp i det norrbottniska samhället Övertorneå.

 

Hon debuterade 1961 med diktsamlingen ”Här och nu”, men det litterära genombrottet kom först 1977 med novellsamlingen ”Inte värre än vanligt”. 

 

Hennes popularitet i en större läsekrets bekräftades ytterligare i och med utgivningen av romanen ”Jag reder mig nog” (1983) där hon blev något av en uttolkare av den svenska landsbygden och dess invånare.

 

Gerda Antti har sedan dess publicerat essäer, kåserier och romaner samt en debattbok. Bland en rad litterära utmärkelser märks Svenska Dagbladets litteraturpris (1977), Tidningen VI:s litteraturpris (1980), Palmaerpriset (1988) och LRF:s litteraturpris (1994). Hon har även blivit utsedd till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet 2008.

 

Gerda Antti är känd för sin humor, iakttagelseförmåga och sin vassa tunga och tillhör de mest lästa författarna i Sverige.

 

Under sin tid som fotograflärling i Stockholm lärde hon känna författaren Walter Ljungquist. De blev ett par och gifte sig 1950, för att några år senare flytta till Walter Ljungquists hemtrakter kring Kisa.