Gustav ”Gösta” Eklund

Image

Fabrikör Gustav ”Gösta” Eklund

Eklunds Kappfabrik i Kisa är starkt förknippat med Gustav Eklund, allmänt kallad Gösta i förnamn.

 

Gösta Eklund (1909 - 1993) var tredje generationen skräddare inom familjen. Hans mor Lydia och far Rudolf hade skrädderi från tidigt 1900 tal i fastigheten Eriksborg, centralt i Kisa samhälle. Rudolf var skräddarmästare i ateljén och Lydia åkte runt i bygden och tog måttuppgifter för tillverkning av lämpliga klädesplagg till landsbygdens befolkning.

 

Sonen Gösta sattes tidigt i lära inom konfektionsindustrin. Efter studier i bl a Europa startade Gösta med sin hustru Inga en mindre konfektionsindustri i Åtvidaberg och efter några läroår började tillverkningen att öka i omsättning.

Föräldrarna, som byggt en större bostadsfastighet på Kungsgatan i Kisa, hade en stor tomt som sträckte sig ner mot samhället. Göstas far lät på tomten bygga en fabrikslokal i storlek 12 x 5 m som blev inflyttningsklar till juni 1935. Verksamheten lämnade Åtvidaberg och tillverkningen flyttade till Kisa.

 

Med lokalt anställd personal och ökad omsättning byggdes det ganska snart till en övervåning på huset. Expanderingen fortsatte och företaget önskade köpa kommunal tomtmark nedanför fabriken i anslutning till Stora Torget i Kisa. Dåvarande municipalnämnd dröjde fem år med sitt svar. Med ett förtäckt hot om att lämna orten fick så äntligen Gösta Eklund köpa erforderlig mark och en ny stilig fabrikslokal kunde invigas 1952.

 

Produktionen av främst damkonfektion tilltog och antalet anställda fördubblades. Tack vare bl a finländsk arbetskraftsinvandring, duktiga sömmerskor och en väloljad försäljningsorganisation kom Eklunds Kappfabrik i Kisa att erhålla gott renommé inom handeln med konfektion. Under en kortare period hade företaget även en butik i fastigheten Åkerdala. Med sin verksamhet möjliggjorde Eklunds att många kvinnor, skickliga i hantverket, kunde komma in på arbetsmarknaden. 

 

Textilkrisen under 1960-talet i Sverige drabbade även Kisa och Eklunds. År 1966 övertogs del av fastigheten av expanderande ICA Hallen och något senare Postgirots stansfilial.

Gösta Eklund var som företagare starkt engagerad i att fler industrier etablerades/skulle etableras i Kisa, på industriområdet Mjellerum. 

 

Utöver detta var Gösta en av stiftarna till Kisa Tennisklubb som från början var en sektion i Kisa Skidklubb. Han var också en av initiativtagarna till Kisa Lions Club och en hängiven sångare. Under flera år var han ledare för mans- och hembygdskörer. Kanske hans syster Alice barnbarn Veronica Maggio har påbrå från sin släkting?

 

Familjen lät bygga sig den vackra villan med välvda fönster i stilfull funkisstil mitt under brinnande andra världskrig. De välvda fönstren importerades från Holland. Huset är beläget på Rådmansgatan med vacker utsikt utöver samhället.

 

Nedtecknat efter tidigare samtal år 2016 med döttrarna Inger och Karin och kompletterat 2022. 

Jerker Carlsson