John Ivar Andersson

Image

 

John Ivar Andersson, född 1899, var järnhandlare, badentusiast, sportklubbsgrundare, hemvärnspionjär, chartermedlem i Rotary, fabriksdirektör, hembygdsivrare, politiskt rivjärn och framför allt – Kisas första globala handelsresande. 

 

John Ivar växte upp i ett Kisa som stöptes om. På ett par decennier förvandlades den sömniga byn med ett värdshus och en handfull bondgårdar till ett handelscentrum där huvudgatan kantades av pampiga putsade flervåningshus i storstadsstil. Järnvägen, invigd 1905, förde med sig nya handelsmöjligheter och ny kultur. Kisa fick för första gången en riktig borgarklass. John Ivar formades av tillväxt och driftiga patriarker. Han blev själv en, på sitt sätt. 

 

John Ivars pappa drev garveri vid Kisaån, en stor industri med många underleverantörer. Någon förmögenhet ärvde ändå inte John Ivar efter pappans tidiga död. Imperiet rasade. I äktenskapet med Ludda Andersson kom John Ivar i stället in i en annan av den spirande småstadens köpmannasläkter, bryggarfamiljen Andersson. Genom svärfaderns försorg startade John Ivar en järnhandel i Svea-huset.

 

Järn-John kallades han av riksdagens talman, och det säger väl något. En vanlig järnhandlare var inte John Ivar. Han umgicks i de högsta politiska kretsar i Stockholm. Han utvecklade brunnsborrar och stenkrossar, köpte en stor fabrik i Taxnäs och gick mot export. Han sålde till Italien, till Libanon, till Pakistan och Indien. Han satt i tälten hos beduinerna, han levde i långa perioder bland diplomater i öst. Affärerna gick slutligen och sist inte fantastiskt, men han öppnade en stor dörr från en liten by. John Ivar tog världen till Kisa. 

 

För den som bor i samhället idag är det väl mer handfasta saker som minner om honom. Tennisbanorna på Fimon. Simskolan och badplatsen på Värdårdsudde. Scoutkåren. Sportklubben. Rotary. Hemvärnet. Allt det var John Ivars idéer, John Ivars verk. Hade han fått som han ville hade Kisa haft en simhall. Han byggde själv vattenverk och la rör under gatorna så alla i samhället så småningom fick rinnande vatten. Han räddade Värdshuset.

 

John Ivar var en usel chaufför. Han for fram i en svart Mercedes med rattväxel. Han var impulsiv, pratsam och ofokuserad. Han slet och drog och svor för att få i växlarna, och en dag satt han plötsligt med bara spaken i handen. I vredesmod hade han vridit sönder hela växellådan. Efter det körde John Ivar inte bil mer.

 

Han var ett slags informell borgmästare. I folkmun kallades han Mister Kisa. 

 

Sammanfattning

John Ivar Andersson var järnhandlare, badentusiast, sportklubbsgrundare, hemvärnspionjär, chartermedlem i Rotary, fabriksdirektör, hembygdsivrare, politiskt rivjärn och framför allt: Kisas första globala handelsresande. Han öppnade en stor dörr från en liten by och förde världen med sig hem till Kisa. 

 

Nedtecknat av Torbjörn Nilsson, som även skrivit boken ”Än en gång, däran” vilken handlar om John Ivar Andersson.