Magnus Samuelsson

Image

Magnus Samuelsson – världens starkaste man

Allting började i en tvättstuga. I lilla Tidersrum, 1985. Magnus Samuelsson var då 16 år och hade precis sett filmklassikern Conan Barbaren med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen.

– Jag blev inspirerad att börja träna hårdare och bli starkare. Passande nog hade brorsan (Torbjörn) önskat sig en skivstång med några vikter som vi började använda i familjens tvättstuga. Den första kvällen tog jag 100 kilo i bänkpress. Det blev startskottet på något nytt. Fram till dess hade jag mest ägnat mig åt friidrott och gevärsskytte, berättar Magnus.

***

Styrketräningen blev snabbt en livsstil för bröderna Samuelsson. Tillsammans med bästa vännen Niklas Hult tränade de flera timmar varje dag.

Grabbarna från Tidersrum blev bara starkare och starkare. Men vad skulle de egentligen använda alla muskler till? 1995 fick Magnus Samuelsson ett ordentligt svar på den frågan.

– I samband med en bänkpress-tävling i Skara fick vi veta att Sveriges starkaste man skulle utses dagen efter. Jag blev övertalad att vara med. Mest för att vårt gäng skulle få gratis inträde till Skara Sommarland…

Magnus chockade konkurrenterna och vann direkt. Av bara farten fick han en inbjudan till Bahamas, där världens starkaste man skulle utses.

– Då insåg jag att strongman var min chans i livet. Det var en häftig känsla. Jag visste vad jag skulle ägna mig åt framöver.

Resten är historia. Mellan 1995 och 2008 hade Magnus Samuelsson en enastående karriär med mängder av topplaceringar runt om i världen. Han lyfte gigantiska stenar, välte tunga däck och drog fram lastbilar inför miljontals tv-tittare. Höjdpunkten kom 1998 – när Tidersrums stolthet vann ”Världens starkaste man”-tävlingen i Marocko.

***

2009 väntade en helt ny utmaning. Mot alla odds lyckades Magnus Samuelsson vinna TV4:s populära tävling Let´s Dance, tillsammans med Annika Sjöö.

– Frånsett bröllopsvalsen med min fru hade jag ingen erfarenhet av dans. Jag tränade kopiöst mycket för att inte göra bort mig och har många härliga minnen från den tiden. Allting gick mycket bättre än vad någon trodde. Let´s Dance blev dessutom en naturlig slutpunkt på min idrottskarriär.

***

Efter danssuccén har kraftpaketet fortsatt att bryta ny mark. Bland annat som skådespelare. Två uppdrag som sticker ut lite extra är rollerna i Arne Dahl-filmerna och Netflix-serien The Last Kingdom.

Vad som händer i framtiden återstår att se. En sak kan vi i alla fall slå fast: Med sin unika meritlista har Magnus Samuelsson verkligen satt Kisa och Kindabygden på kartan.

Michael Nordin