Walter Ljungquist

Image

När Walter Ljungquist föddes 11 juni 1900 var han yngst i en syskonskara om tre pojkar och en flicka. Barnen kom tidigt i kontakt med litteratur, musik och konst, mycket tack vare föräldrarnas vilja och omsorg.


Tillvaron var närmast paradisisk i det nybyggda huset Solhåg på Storgatan i Kisa.


Men 1912 slogs idyllen i spillror när modern dog endast 42 år gammal. Det blev en traumatisk händelse som kom att påverka Walter Ljungquists kommande författarskap. Drömmen om att bli författare besannades när han 1933 debuterade med kortromanen ”Ombyte av tåg”. Han var då ansvarig sedan tiotalet år för fadern Josef Ljungquists tryckeri som var inrymt i Sveahuset vid Skvallertorget.

För att etablera sig som ordmakare lämnade Walter Ljungquist Kisa för en framtid i Stockholm, Där blev han kvar i drygt tjugo år innan han flyttade tillbaka till sin barndoms hemtrakter.

Trots att han hade skrivit flera romaner, noveller och filmmanus var det först nu som det stora romanbygget i den så kallade ”Jerk Dandelin-serien” sköt fart. I elva romaner berättade Ljungquist om sitt alter ego Jerk. Romansviten avslutades med boken ”Sörj dina träd” som blev klar bara några dagar innan Walter Ljungquist hastigt avled 22 maj 1974. Han hade då varit gift med författaren Gerda Antti sedan 1950.

 

Torbjörn Lindqvist